top of page

In het atelier van Sander Miesse (1992)  regent het vonken en beukt het heavy metal-muziek. Het stofmasker gaat af, de punten van zijn snor worden aangescherpt en de muziek gaat uit. 

Het messenvirus beet hem al vroeg. "Het schoolhoofd riep mijn moeder op het matje. De man vond het onverantwoord dat ik altijd met een mesje rondliep. Ik was toen een jaar of vier. Daarna mocht ik van mijn moeder jarenlang niet in de buurt van een mes komen." Zijn eerste mes, een soort kampeermes, maakte hij uit een oude vijl. 

"Ik was negentien en had geen geld om er eentje te kopen. Op school had ik geleerd om metaal te bewerken, maar het bleek een smalle basis voor de praktijk." Via boeken internetfora en YouTube bekwaamde hij zich verder in het ambacht.

Meer dan een decennia geleden richtte hij messenmakerij Mknives op. Het logo in het lemmet, heeft Sander zelf niet ontworpen. Hij wekte het uit een winterslaap. Het beeldmerk is afkomstig van Auto-Miesse, een Belgisch bedrijf van een familielid, dat tussen 1894 en 1972 bussen en vrachtauto's produceerde.

Het maken van een compleet mes kost zo'n vijftien uur. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Maar volgens Sander valt dat best mee. Zo geeft hij op elk mes levenslang garantie.

 

"Ik heb een hekel aan de wegwerpmaatschappij. Een goed, duur mes gaat minstens een mensenleven mee. Het is uiteindelijk voordeliger dan een minder goed, goedkoper mes dat je om de zoveel jaar dient te vervangen. En wat is er mooier dan een mes dat van generatie op generatie overgaat?"

Fragmenten uit het interview met Seasons Magazine (2020)

AMBACHT IN DE KIJKER

Finalist en Parel van de Jury 2018

ULULE

Winnaar "Grand Jury Price"

HANDMADE IN BELGIUM

"Ambassadeur Handmade In Belgium"

VOCATIO

"Laureaat 2019"

HIB_2018Logo.jpg
bottom of page